L’èxit de la primera Diada de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació de Catalunya s’ha fet evident amb la presència de més de 1.200 professionals del sector de les TIC. “Societat Digital: la indústria es reinventa” ha sigut el títol d’aquesta trobada celebrada al Cosmo Caixa de Barcelona i en la que hi han participat una cinquantena d’experts. Dani Pujol, president de GrausTIC ha destacat que “El sector tecnològic, no només pot influir en la recuperació econòmica, sinó que és una peça clau en la recuperació econòmica de tots els sectors sense excepció”. La Revolució digital, la ciberseguretat i la intel·ligència artifical, han sigut alguns dels temes destacats a les cinc taules de debat organitzades. 

La Diada de les TIC de Catalunya ha esdevingut un espai de reflexió i debat, on empreses i professionals han posat sobre la taula els reptes actuals del sector. El president de GrausTIC ha animat al col·lectiu a fomentar els usos i les aplicacions de les tecnologies de la informació i la comunicació: “la por al canvi és un dels principals inconvenients per la tecnologia. Els reptes són molts i el canvi és continuat, però el què cal tenir en compte és que les TIC és un sector estratègic. Durant l’acte inaugural, el president de GrausTIC ha explicat que “ens trobem vivint una revolución industrial digital, que està tenint els mateixos impactes que va tenir la Revolució Industrial en el seu moment” i ha mostrat la seva preocupació per la falta de professionals TIC i la pèrdua de coneixement del col·lectiu, sobretot dels professionals majoras de 50 anys. 

 

CONSTRUIR EL FUTUR DIGITAL

Francesca Bria, comissionada de Tecnologia i Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcleona, ha destacat que “esdeveniments com aquests són imprescindibles per un sector clau, com el de les TIC”, i ha afegit que “Barcelona ha d’esdevenir un dels HUB internacionals més importants i que cal entendre la tecnologia com un servei a la gent, i una eina per enfortir les Pimes i els emprenedors”. Per la seva banda, David Quirós, regidor de Cultura i Innovació de l’Ajuntament de l’Hospitalet, ha aprofitat per llençar una pregunta a l’auditori: “serem capaços de crear un nou ecosistema per formar els professionals del futur?”, i Martin Lineros director general de la fundació.cat i president del Col·legi d’Informàtics de Catalunya, ha afegit que “la xarxa ens ha donat el fonament per poder desenvolupar la nova societat del coneixement.”

Durant la conferència inaugural, Joan Giró, president del Consell Assessor de GrausTIC ha presentat els creadors de la start-up SHARGE, guanyadora de l’Audi Creativity Challenge i creadors d’una aplicació que permet als conductors de cotxes elèctrics accedir a punts de recarrega privats. David Andrés, CEO and Co-founder de Sharge, s’ha dirigit al assistents per explicar que “tenim la sort de viure la Quarta Revolució Industrial. Venen molts canvis i no només tenim la sort de viure’ls sinó que també tenim la responsabilitat de saber adaptar-nos”. Durant la seva intervenció ha afirmat que “l’educació és l’arma més poderosa del món, i la programació, la comunicació i el treball en equip, són aspectes fonamentals”. Elsa Rodriguez, CDO DE Sharge, ha afirmat que “a Barcelona tenim el talent suficient per tenir el nou Sillicon Valley”, i Alex Sicart, CTO de Sharge, ha demostrat el seu entusiasme per dibuixar el sector de les TIC, i ha recalcat que “l’educació és un gran repte, i els estudiants han de ser els seus propis guies. Les universitat han de deixar què decidim què volem aprendre”.

Pep Plaza, actor i humorista ha conduït la segona part de l’acte, protagonitzada per una conferècia magistral en la que hi ha participat Pedro Pablo Pérez Garcia, Chief Executive Officer d’Eleven Paths, I Josep Ramon Ferrer, Institutional Business Development Director de Doxa Innova & Smart I vicepresident de GrausTIC. “El món digital ho està canviant tot, malgrat els riscos digitals”. Hi ha Més de 3.200 milions d’usuaris d’Internet i més del 93% de les empreses fan servir el núvol però en paral·lel apareixen amenaces com la seguretat de les dades dels usuaris, perills de seguretat al núvol o altres vulnerabilitats que afecten a tots els actors del món digital i a tots els àmbits de la societat. “A dia d’avui falten milions de professionals per lluitar contra les amenacs tecnològiques”, ha afirmat Pedro Pablo Pérez Garcia.

Mariona Sanz, directora empresarial d’ACC1Ó ha volgut tancar l’acte recordant que “estem al costat de les empreses, acompanyant-les en aquesta transformació digital, ja que comporta un canvi de paradigma”. 

 

Diada de les TIC de Catalunya