DIA MUNDIAL CONTRA EL SOROLL: EFECTES DE LA PANDÈMIA SOBRE LES SENSACIONS SONORES i LA SALUT
GrausTIC organitza una nova trobada virtual el pròxim 28 d’abril per commemorar el Dia Mundial contra el Soroll. Aquesta jornada que se celebra anualment el darrer dimecres d’abril, té l’objectiu de promoure la cura del medi ambient, la conservació de l’audició i la conscienciació de les molèsties i perjudicis que generen els sorolls sobre les persones.
La pandèmia ha deixat la seva petjada en totes les persones, tant a nivell físic com emocional. Ens hem vist obligats a romandre a casa, ho volguéssim o no. Estar a casa afavoreix el retrobament amb nosaltres mateixos, però també amb els nostres veïns propers a l’altra banda de la paret.
La convivència sonora de vegades és molt difícil i la pandèmia ha tensat més les relacions. El confinament ens ha obert les oïdes a noves sensacions sonores inesperades. De sobte, gran part de la població mundial, especialment la que viu en grans ciutats, ha descobert el
que es coneix com silenci i que no és l’absència de so. S’han recuperat sons que durant dècades estaven ocults, engolits pel soroll dels vehicles.
Quins efectes ha tingut aquesta experiència sobre les persones? Perquè el silenci és qualitat de vida, és respecte amb la natura i a més és sostenible, ara toca parlar del silenci i molt més.
INSCRIPCIÓ GRATUÏTA OBERTA AQUÍ
Adreçat a:
Públic en general i professionals amb sensibilitat envers els efectes nocius de la contaminació acústica, enginyers, arquitectes, responsables d’urbanisme, gestors de l’àrea de salut, alcaldes, regidors, tècnics municipals.
Programa:
10:30h INAUGURACIÓ DE LA JORNADA
Dani Pujol
President de GrausTIC (pendent).
10:40h EFECTES EMOCIONALS DE LA PANDÈMIA
Dra. Àngels Córcoles
Metgessa Psicoterapeuta. Coach transpersonal.
La pandèmia ha deixat la seva petjada en totes les persones, tant a nivell físic com emocional. Estar a casa afavoreix contactar amb nosaltres, amb les nostres pors. I això ve afavorit pel silenci. Què ens passa quan ens espanta el silenci? Quina petjada ha deixat el confinament i la pandèmia en nosaltres?
11:00h PREOCUPACIÓ SOCIAL i RESPONSABILITAT POLÍTICA ENVERS EL SOROLL
Josep Maria Mas
Responsable de Relacions Institucionals de Primàries Barcelona.
Professionals i Polítics han de conscienciar-se i compartir el coneixement temàtic del soroll a tota la ciutadania, per tal de posar els mitjans tècnics i normatius necessaris, en favor d’una millor salut ambiental i qualitat de vida.
11:20h LA REGRESSIÓ JURÍDICA EN LA LLUITA CONTRA LA CONTAMINACIÓ ACÚSTICA
Lluis Gallardo
Advocat.
El soroll, la contaminació acústica, és una pandèmia que només a Europa mata 16.000 persones cada any. Però és una pandèmia, com l’atmosfèrica (que en mata 8 milions a tot el món), no declarada. Per això, les solucions es deixen en mans de cada govern local que ajusta; el Dret segons els interessos predominants o que creu més dignes de salvaguarda. La Jurisprudència, després, acabarà afinar les solucions.
11:40 EL QUE LA PANDÈMIA HA POSAT EN EVIDÈNCIA DE LA NOSTRA INTIMITAT SONORA
Dr. Robert Barti
Expert en acústica. Formador. Emprenedor.
El nostre entorn proper condiciona la nostra percepció sonora. El confinament sembla que hagi augmentat la sensibilitat auditiva de les persones i també molts ciutadans han descobert allò que en diuen “silenci” i del que ningú en parla. Serà possible gaudir d’una bona qualitat sonora desprès de la pandèmia?
12:00h TORN DE PREGUNTES EN DIRECTE I XAT
12:30h CLOENDA DE L’ACTE
Amb el suport del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, Orange i BarcelonaDot.