La Diada TIC reuneix a més de 1.100 professionals del sector de les tecnologies de la informació
Més de 1.100 professionals del sector de les tecnologies de la informació i la comunicació han participat aquest matí a la Diada TiC. Una nova edició, impulsada per GrausTIC, que ha tingut lloc al Cosmo Caixa sota el títol “Inspirant la revolució digital: la humanització de la tecnologia”.
La humanització de la tecnologia i el paper de les dones en el sector TIC han sigut els principals eixos del debat.
Segons Dani Pujol, president de GrausTIC “La tecnologia és l´eina que ha de permetre a les persones viure millor”. “La tecnologia -com ha reiterat Pujol en l’acte d’inauguració i tancament de la Jornada – no només ha d’ajudar a les persones a fer allò que ja saben fer, sinó també a realitzar allò que no són capaces de fer. “ En definitiva, segons Pujol, “la tecnologia ha de permetre, especialment, millorar el benestar de les persones”.
Catalunya Ràdio, I2CAT, Fundació Orange, Estabanell i el professor Jordi Marín, Premis Excel·lència 2018.
L’acte ha comptat amb la participació del secretari de Telecomunicacions, Ciberseguritat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, David Ferrer; del primer tinent d’ alcalde de l’ Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello; del regidor de Cultura i Innovació de lA´juntament de l’Hospitalet de Llobregat, David Quirós; del rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Francesc Torres i del president de Graus TIC, Dani Pujol.
En paral·lel, també han participat trenta experts y directius del sector per a debatre sobre les TIC en diferents sectors de la societat com la logística, l’àmbit sanitari, l’administració pública, la mobilitat de les persones i de l’impacte de la intel·ligència artificial cognitiva.
El tancament de l’acte i el lliurament de premis ha estat presidit pel conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres autoritats del sector.
La humanització i el paper de les dones, eixos centrals del debat
Tots els participants han coincidit en la necessitat d’humanitzar la tecnologia per apropar-la a les persones. També en visualitzar els canvis tecnològics que arriben i que han d’arribar como una font d’oportunitats i no pas de pors.
Segons Montse Serra, directora general d’HP Enterprise Solutions “Estem davant d’una revolució de la manera de treballar, dels actuals llocs de treball i hem de ser conscients d’això”. En la seva intervenció ha assenyalat que “ tots aquells llocs de treball en què més del 70% de les activitats puguin ser automatitzades, tendiran a desaparèixer. Mentre que tots aquells en què les activitats automatitzades representin entre el 50% i el 70% no desapareixeran, però canviaran notablement”. Segons ella, hem de prestar especial atenció a les noves generacions que “hauran de fer front a màquines que segurament prendran millors decisions, ja que comptaran amb més dades per a fer-ho, però sense emocions. La solució, segons Serra, passa per prendre consciència d’aquesta realitat i per l’educació.
Les dones han sigut un altre dels protagonistes de la jornada d’avui. Tots els assistents han coincidit en la poca representació d’aquest col·lectiu en sector TIC. En aquest sentit, Puigneró en la seva intervenció ha subratllat que “en aquesta revolució digital no podem prescindir del 50% del nostre talent” i ha insistit en què “el talent femení és imprescindible per a fer front a l’era digital” .
A més a més de la conferència inaugural a càrrec de Montse Serra, directora general de HP Enterprise Solutions, la Diada TIC ha comptat també amb el debat de quatre dones directives referents en la transformació digital. S’ha parlat de formació, talent, flexibilitat i acompanyament com a elements clau per a minimitzar aquesta revolució digital. També de lideratge i de diversitat.
Premis Excel·lència 2018
La Diada TIC, como ja és habitual, ha estat també l’escenari dels Premis Excel·lència 2018. Uns premis que distingeixen a professionals, empreses i institucions de Catalunya que promouen l’ ús de les TIC i les fan servir per a millorar la innovació, l’esforç exportador i la responsabilitat social. Un jurat format per empresaris i professionals del sector dels diferents àmbits de les TIC ha sigut l’encarregat d’adjudicar els diferents premis.
Premis Graus TIC a la Comunicació i a la Divulgació TIC, pel seu esforç comunicador i/o divulgador de les tecnologies de la informació i la comunicació, ha recaigut en Catalunya Radio pel seu programa POPAP. Eduard Martín Lineros, president de l ÁPTICC ha lliurat el premi a Mariola Dinarès, llicenciada en Ciències de la Comunicació per la UAB i conductora del programa.
Premi GrausTIC a l’ Excel·lència Empresarial per la seva contribució a l’expansió de les TIC a Catalunya ha recaigut en I2CAT. Josep Maria Garrell, rector de la Universitat Ramon Llull ha lliurat el premi a Josep Paradells, director de la Fundació I2CAT.
Premi Graus TIC a la Integració Social a través de les TIC ha recaigut en la Fundació Orange. Dani Pujol, president de GrausTIC ha lliurat el premi Montserrat Cereza, manager territorial de Relacions Institucionals d’Orange Nord Est
Premi Graus TIC a la Innovació Digital ha sigut concedit a Estabanell. Xavier Fonollosa, president de Localret i alcalde de Martorell ha entregat el premi a Ramon Gallart, responsable d’innovació.
Finalment, el Premi GrausTIC al Professional TIC ha recaigut en el professor de la Universitat Pompeu Fabra i membre del Consell Social d’aquesta mateixa universitat, Jordi Marin. El premi li ha lliurat Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya