La IV Jornada Itscool demostra l’alta ocupabilitat i transversalitat dels estudis TIC
La IV Jornada Itscool, Reptes de present per a generacions future _School & Businessha donat resposta a la pregunta Com donen de sí els estudis TIC?, posant de manifest l’alta ocupabilitat, la transversalitat i la flexibilitat d’aquest estudis amb exemples de d’AECOC, PIMEC, Lidl i Caixa d’Enginyers.
Carles Martín, president de l’Associació Educativa Itscool, ha donat la benvinguda als assistents i als ponents i ha animat al sector educatiu i al teixit empresarial a fomentar les vocacions TIC. Així mateix, Martín ha subratllat la necessitat de reflexionar en les relacions entre empreses i escoles i, específicament, en les necessitats compartides en l’àmbit TIC. Per concloure la seva intervenció, el president d’Itscool ha destacat el valor afegit que aporta la IV edició de la jornada: conèixer les darreres dades d’inserció laboral d’estudiants TIC; descobrir la important oferta laboral de professionals TIC a tots els sectors; conèixer la feina diària dels professionals TIC a les empreses i, finalment, divulgar les experiències de les empreses per augmentar les vocacions TIC.
Acte seguit, la jornada ha estat inaugurada per Joana Barbany (a la imatge), Directora General de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya. Barbany ha radiografiat el sector amb diversos informes i dades que aprofundeixen en la situació laboral de la dona a Espanya i Catalunya i ha posat èmfasi en la necessitat d’incorporar talent TIC, sobretot femení. “Necessitem talent: és una gran oportunitat que no podem deixar escapar. Cal que fem el sector TIC més atractiu en general, però per les dones, noies i nenes en especial”.
Tot seguit, Anna Punyet, de l’Observatori de la Fundació Barcelona FP, ha defensat la idea que l’FP s’adapta a les necessitats del mercat TIC amb diferents iniciatives com, per exemple, la millora de la qualitat de l’FP; l’adequació a les necessitats del teixit productiu i de la societat; i la posada en marxa de projectes, jornades i premis TIC. Punyet ha explicat que el sector TIC es caracteritza per ser un canvi tecnològic continu, transversal, jove amb una mancança de professionals femenins i amb un augment constant de la demanda. Els coneixements tècnics requerits són: Perfils híbrids (informàtics i biologia: bioinformàtics), informàtics i química, informàtica industrial, etc; experts en backoffice i frontoffice; Persones expertes en ciberseguretat, Iot i blockchain; i experts en robòtica. Altres coneixements i necessitats transversals són anglès; coneixements tecnologies disruptives: IT, Iot; coneixements en ciberseguretat; dissenys gràfic interactiu (realitat augmentada); gestió de xarxes socials i programació amb aplicacions mòbil.
Per la seva banda, Ana Albalat, sub-directora general de Recerca i Cultura Digital del Departament d’Educació, ha exposat les actuacions que l’administració està impulsant per a fomentar les vocacions tecnològiques als cicles formatius de primària i secundària. Albalat ha defensat que és necessària una visió transversal des de les primeres etapes fins l’arribada al món laboral. “Una competència digital per la diversitat de feines que ens depara el futur. Manquen noies STEM que justifiquen la necessitat de STEAMcat i la formació amb perspectiva de gènere i anglès”, ha assegurat Albalat. STEAMcat és el programa d’innovació pedagògica de la Generalitat de Catalunya que té com a objectiu principal generar i potenciar l’interès de l’alumnat d’educació infantil i primària i de l’ESO vers les ciències, la tecnologia i les matemàtiques. A més, vol incrementar la presència de dones i de l’alumnat socialment desafavorit en els estudis i professions STE
Finalment, l’enquesta de satisfacció qualifica de notable el grau d’acontentament dels recent graduats amb la formació rebuda La IV Jornada d’ITSCool ha continuat amb la intervenció de Martí Casadesús director de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari a Catalunya. Casadesús ha donat a conèixer les darreres dades d’inserció laboral i satisfacció de les titulacions dels graus tecnològics. Vers la inserció laboral les dades afirmen que pràcticament la totalitat dels graduats TIC treballa als 3 anys de titular-se i, igualment, que 5 de cada 10 realitza funcions específiques de la seva carrera. L’estabilitat laboral a les TIC és major que per al conjunt del SUC (Sistema Universitari de Catalunya).
A continuació, la bretxa de gènere a les TIC ha tingut el seu protagonisme amb la presentació del programa GirlsGonna amb Paola del Risco, Delivery Manager de la Unitat de Gestió d’Infraestructura a Everis. Segons l’estudi Women in The Digital Age de l’any 2018 de la Comissió Europea de cada 1.000 llicenciats de ciències la UE només 29 són dones; en el sector digital i en l’ecosistema startup hi ha menys d’un 20% de dones, malgrat que hi ha una demanda de 825.000 llocs de feina en el sector digital. Per tot això, Everis ha impulsat el programa GirlsGonna amb l’objectiu de disminuir la bretxa de gènere en el sector digital i ajudar a eliminar los prejudicis de gènere associats a la tecnologia.
Les darreres intervencions de la trobada han girat al voltant de la taula rodona La transversalitat: Necessitat de professionals TIC a diferents sectors. La primera en intervenir ha estat Laura Freyre, de l’empresa Lidl España. Freyre ha explicat la seva trajectòria personal i professional en diferents empreses fins a crear el departament d’IT a la companyia. A més, Lidl España aposta decididament per la contractació de professionals tecnològics, encara que en molts casos han de formar a recents titulats universitaris i formar-los ells mateixos atès que no compten amb les competències tecnològiques necessàries.
En la seva intervenció Antoni Cañete, secretari general de PIMEC, ha afirmat que “les necessitats en talent digital encara no cobreixen les nostres necessitats. Calen 900.000 llocs de treball a Europa en el tema de tecnologia digital”. Per aquest motiu “cal prendre consciència de la realitat i anar adaptant perfils en formació per donar resposta als grans canvis que s’estan produint”, ha assegurat Cañete.
En el seu torn, Carlos Blanco, de l’àrea de Sistemes Informació i Tecnologia de Caixa d’Enginyers, ha detallat que conceben les TIC com una eina de negoci i és responsabilitat del negoci determinar como, quan, a on i per què desenvolupar i invertir en les TIC. Blanco també ha explicat que el model de govern TI de Caixa d’Enginyers es basa en 3 pilars fonamentals: Negoci, Informació i tecnologia. Aquest punt de vista determina l’estructura organitzativa orientada a serveis i competències. Sobre la gestió TI, Blanco ha especificat que han adoptat un esquema que inclou les estrats de gestió i planificació, construcció i entrega i suport i control.
La darrera ponent ha estat Carolina Menor, d’AECOC, associació de fabricants i distribuïdors de gran consum. Menor ha volgut destacar que només són visibles a dia d’avui l’11% de les oportunitats laborals que està implicant el canvi de paradigma digital professional. Entre les tecnologies i perfils laborals més demandants sobresurten els advanced analyst/big data i els professionals vinculats al sector de l’IoT. Altres perfils demandats són: Especialista en posicionament web, en e-commerce, programador/a web i apps, expert/a en ciberseguretat, advocat/ada TIC, responsable en màrqueting digital i community manager.
En el torn de la conclusió el moderador de la taula rodona, Carles Mendieta, va llençar la pregunta als ponents quasi a títol de provocació “el món serà dels homes i estrangers?”. Mendieta ha jugat amb el sil·logisme –i de fet constatació- de que no es matriculen dones a les carreres TIC, la majoria de les matriculacions són masculines i, com conseqüència de la inexistència d’estudiants preparats, les empreses contracten personal estranger.
L’Associació Educativa Itscool és una iniciativa pública-privada que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, escoles universitàries, universitats, col·legis professionals i la Federació d’associacions de Pares i Mares de Catalunya. Itscool es dedica des de l’any 2013 a promoure el coneixement i l’acostament als estudis dels àmbits de les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació entre els alumnes de Primària i Secundària.L’acte ha comptat amb el suport d’Educaixa, AECOC, Everis, HP, Caixa d’Enginyers, Nexica_Econocom, UPC Manresa, UOC, Tecnocampus, Universitària Politècnica de Lleida, Enginyeria UAB, Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona, La Salle – Universitat Ramon Llull, Universitat Pompeu Fabra, Fundació Barcelona FP, GrausTIC, Sigma_AIE, Telecos.cat, Tecnonews i SingularNet.
Podeu accedir a la galeria d’imatges aquí.