“Lideratge en temps de Covid-19”, per Sílvia Cóppulo
Tant homes com dones creuen que el lideratge femení és millor en temps de pandèmia.
Aquesta posició unànime entre les dones i preferent entre els homes es desprèn de l’estudi Com liderar presencialment i en remot arran de la crisi de la Covid-19. Comunicació, gestió del canvi i transformació de competències realitzat per Sílvia Cóppulo, directora de l’Observatori del Lideratge en l’Empresa i professora de la UPF Barcelona School of Management.
El 78% dels càrrecs directius creu que en temps de pandèmia lideren millor les dones que els homes, i el 62,8% opina que les persones majors de 45 anys lideren millor que les joves.
Aquestes dades es desprenen de les més de 150 enquestes i entrevistes realitzades en el marc de l’estudi paritari a homes i dones que dirigeixen equips en organitzacions i empreses de Catalunya, de diversos sectors, tant públiques com privades.
L’autora de l’estudi, llicenciada en Psicologia i doctora en Comunicació, creu que: “Sembla cert que les líders han de superar més obstacles cap al poder, la qual cosa les faria més resilients i flexibles, qualitats essencials per a afrontar una crisi. Però, podem preguntar-nos: existeix una tendència a reservar per a les dones els pitjors llocs o aquells en els quals existeix major risc de fracàs? A aquest fenomen se’l denomina glass cliff.
Les dones han de resoldre les situacions complexes, però una vegada aconseguits els resultats, les hi precipitaria novament cap avall. Caldrà analitzar si el lloc preminent que ara poden ocupar dones líders es mantindrà una vegada conclosa la crisi per la Covid-19.
L’estudi analitza també altres aspectes com el paper del líder, l’efecte que ha tingut la pandèmia sobre el lideratge, l’aplicació del teletreball, la formació necessària per a afrontar aquests reptes i la situació personal dels enquestats.
Aquí pot llegir l’informe de recerca complert: