La bretxa en estandardització, protagonista del Dia Mundial de les TIC
El Movistar Centre de Barcelona ha reunit al voltant de 150 persones vinculades al sector TIC en una nova jornada d’èxit per commemorar el Dia Mundial de les Telecomunicacions, Internet i la Societat de la Informació, organitzada per l’Associació de Professionals TIC de Catalunya (APTICC), que integren l’associació GrausTIC, el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF), i l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat).
L’acte, emmarcat dins el programa d’activitats de la Unió Internacional de les Telecomunicacions (ITU) de les Nacions Unides, comptava amb la intervenció via vídeo del seu secretari general, Houlin Zhao, tot just després de la benvinguda a càrrec de Bruno Vilarasau, director de director de Serveis Digitals i Sector Públic de Telefònica Catalunya, i Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals de la Generalitat.
Durant la seva intervenció, Puigneró va voler posar l’accent en la necessitat que Estats i Governs prenguin part de la governança de la complexitat derivada de la irrupció de tecnologies com la Intel·ligència Artificial (IA), el Big Data o el Blockchain. Per al conseller, Catalunya en aquest punt s’està avançant, amb la definició d’estratègies en camps com el 5G, el Blockchain i –aviat- la IA. “A Europa tenim l’obligació de proposar un model alternatiu [al de països com els Estats Units o la Xina]; un model on les dades i la tecnologia siguin governades per les persones, per la ciutadania”.
En consonància amb la temàtica triada aquest any per la ITU, la jornada tenia com a eix central el repte de reduir la bretxa en estandardització, amb la participació de quatre experts que, des de vessants diferents, van incidir en la importància de dur a terme una acció coordinada que permeti a tota la societat accedir en igualtat de condicions als nous serveis que els avenços tecnològics ja estan oferint.
Per començar, Paloma Garcia, directora de Programes de Normalització i Grups d’Interès a l’Associació Espanyola de Normalització (UNE), explicava als assistents com funciona el sistema de normalització destacant el fet que implantar estàndards en matèria TIC contribueix al compliment dels objectius de desenvolupament sostenible fixats per la ONU en àrees com la salut i el benestar, l’educació o la lluita contra el canvi climàtic (podeu consultar la seva presentació AQUÍ).
El punt de vista legal l’aportava María Loza, Lead Advisor Jurídic Nous reptes de Govertis, qui afirmava que davant dels nous desafiaments que tecnologies com el 5G generen, cal, més que mai i a nivell europeu, “eliminar barreres entre els diferents països i comptar amb un marc jurídic coordinat que en garanteixi el seu desplegament i la seva interoperabilitat”.
En aquest sentit, i a continuació, Sergi Figuerola, CTIO de la Fundació I2CAT i CTO de 5GBarcelona Alliance, dibuixava la línia temporal d’estandardització del 5G, amb una presentació dels pilots finançats per la Unió Europea i en marxa actualment, i on Catalunya –va recordar- hi és present en més del 50% dels casos. Segons Figuerola, estem entrant ja en una fase de gran complexitat -la dels interessos econòmics- on els diferents lobbies estan exercint la seva influència en defensa dels seus interessos (podeu consultar la seva presentació AQUÍ).
Mariano Lamarca, 5GCITY & FLAME Project Manager de l’Ajuntament de Barcelona, era l’últim a intervenir, assenyalant l’escletxa digital com la més important que viu la ciutat i descobrint l’aposta del consistori per un operador neutral que permeti l’accés de tots els ciutadans en igualtat de condicions a tots els serveis (podeu consultar la seva presentació AQUÍ)..
El debat amb els assistents moderat pel president del Consell Assessor de l’APTICC, Joan Giró, servia de preludi per a una intensa sessió de networking acompanyada d’una cop de cava.
GALERIA FOTOGRÀFICA DISPONIBLE AQUÍ (Autor: Diego Muñoz)